Zdroj: http://sachy.hlinsko.cz/./aktuality/7.kolo-kpiiz-policka-b-x-hlinsko-b-26.1.2020-policka  •  Vydáno: 14.2.2020 9:27  •  Autor: Milan Londin

7. kolo KPIIz - Polička B x Hlinsko B, 26.1.2020, Polička

Tak jsme v tuto neděli přivezli z Poličky velký  balík nul - Prohráli jsme 7:1 a to jsem byl ještě rád, že nedostaneme "kanára", protože někdy po 3 hodinách stav hry na mne dělal takový nepříjemný dojem. Ale v tu dobu už prohráli své partie jako první Hynek Vojanec a brzy po něm Přemek Osička a Luboš Janda. Po nich potom i Luboš Stránský. Bylo to taky tím, že měli nejtěžší soupeře, kteří mají zkušenosti z 2. ligy, kde občas musí zaskakovat. Bojovali sice statečně, Hynek stál dokonce lépe, ale chybička se vloudila. S námi v jedné místnosti se hrála 2. liga, a protože A-čko Poličky hrálo ligu v základu, jejich náhradníci jim nemuseli vypomáhat a mohli se naplno "věnovat" nám.

Ale zadní desky ještě bojovaly. Potom po chybě prohrál Pepa Vacek ve dvojsečné, ale přece jen nadějné pozici. Bylo 5:0 a bylo "vymalováno".

V té době mi jako kapitánovi už šlo jenom o to nedostat potupného kanára. V tu dobu jsem jen těžce odolával matovým pokusům soupeře, abych nakonec po špatném propočtu musel dát vynuceně jezdce za pěšce. Takže sice soupeř ztratil dobrou matovací pozici, ale bez figury jsem měl jen malou šanci na úspěch. Povedlo se mi ovšem rozpohybovat  své dva volné pěšce na královském křídle a pohrozil jsem pro změnu (i s figurou méně) matem já. Bohužel se soupeř velmi vynalézavě bránil a povedlo se mu vyměnit dámy, nevycházel mi tak ani věčný šach, a tak když jsem viděl, že už hraji poslední, jsem partii bez rozumné protihry vzdal.

Ale tomu předcházely dva pěkné momenty pro hlinecké B-čko :

družstvo od "kanára" zachraňoval svou remizou Roman Pešek, který dva roky nehrál šachy, hrál dneska šachy unaven plesáním jenom proto, aby zachránil družstvo od pokuty za neobsazení šachovnice.

A po něm se podařilo uhrát remizu Jance Indrové (která taky musela zachraňovat družstvo od pokuty, přestože by byla radši se svým dvouletým Kubíčkem), když v průběhu hry sice ztratila pěšce, ale dobrými tahy jezdcem získala pěšce zpět a tak vyrovnala hry.

Znovu musím zopakovat z minulých zápasů - na 7 šachovnicích měli soupeři ELOvou převahu, třikrát dokonce zhruba kolem 300 bodů. Jen Roman na poslední šachovnici měl soupeře s nižším ELEM, ale vzhledem k situaci byla jeho remíza více než dobrá.

Tentokrát už jsem sáhl do posledních zásob šachistů, už nebyla žádná rezerva:-((. Proto jsem taky musel konečnou nominaci posílat až v sobotu v podvečer, když jsem se vrátil z konference ŠS Pardubického kraje a už jsem měl zajištěnou kompletní osmičku šachistů. Nerad bych zažil opakování této situace. Děkuji všem zúčastněným šachistům za snahu a bojovný výkon v tomto nerovném boji a apeluji hlavně na ostatní šachisty na soupisce, aby se polepšili a svou účastí v dalších zápasech pomohli B-čku v setrvání v KPII.

TJ Štefanydes Polička B   ŠO Hlinsko B
Švanda Adam Z 1807 1 - 0 1773 Janda Lubomír Z
Sodomka Adam Z 1860 1 - 0 1531 Osička Přemysl Z
Schaffer Ondřej Z 1823 1 - 0 1549 Stránský Luboš Z ZK
Stodola Jakub Z 1774 1 - 0 1672 Londin Milan K Z
Navrátil Ladislav K Z 1745 1 - 0 1607 Vojanec Hynek
Smejkal Jan Z ZK 1771 1 - 0 1498 Vacek Josef
Buchta Martin 1684 ½ - ½ 1568 Indrová Jana
Stodola Zdeněk 1523 ½ - ½ 1635 Pešek Roman
  7 - 1